Elephant Nature Park is een bestemming waar velen naar uitkijken, en het stelde zeker niet teleur.
Deze bezoekervaring was van tevoren geboekt via de website van Elephant Nature Park. Er zijn zoveel opties beschikbaar dat het kiezen van onze activiteiten een uitdaging was. Uiteindelijk besloten we een dag door te brengen met de olifanten. Dit park is toegewijd aan het redden van olifanten en het bieden van een beter leven voor deze majestueuze dieren. Het is algemeen bekend dat olifanten in Thailand verschrikkelijk worden misbruikt, en dit werd ons nog duidelijker toen we op de heenweg een aangrijpende documentaire bekeken. De beelden raakten ons diep, en zelfs onze metgezel Youri schudde zijn hoofd en vroeg zich af: waarom? Hoe kan iemand zulke wreedheden begaan tegenover dieren?
Elephant Nature Park koopt olifanten weg bij degenen die hen slecht behandelen, maar het is belangrijk om te beseffen dat dit geen alomvattende oplossing is. De uitdaging ligt in het feit dat veel van wat olifanten moeten doorstaan nog steeds legaal is in Thailand (behalve houtkap). Desondanks blijft de drang om deze dieren te redden sterk aanwezig. Het is een complexe kwestie. Het is schrijnend om te zien dat veel olifanten geen adequate zorg krijgen, zelfs niet wanneer ze stervende zijn. Soms lijken ze meer waard te zijn in de dood dan levend. Parken zoals Elephant Nature Park zijn dan ook werkelijke zegeningen.
Als je ergens leest dat je op olifanten kunt rijden, wil ik benadrukken dat je dat niet moet doen. Hoewel het lijkt alsof de olifanten op dat moment goed verzorgd worden, gaat er een gruwelijke periode van mishandeling aan vooraf om hen ‘gehoorzaam’ te maken. Zelfs babyolifanten worden bij hun ouders weggehaald, wat het begin is van een trieste reis. Soms worden de ouders zelfs gedood. Het is van groot belang om bewust te zijn van deze realiteit.
In dit park begonnen bezoekers met het geven van watermeloenen aan een van de olifanten. Het viel op dat er overal loslopende honden aanwezig waren, wat verklaard kan worden door het feit dat het park ook onderdak biedt aan zo’n 520 honden. Bovendien is er een ‘cat kingdom,’ een gebied voor katten waar bezoekers in hun pauze naartoe kunnen gaan.
Tijdens de rondleiding kregen de bezoekers de kans om te luisteren naar aangrijpende verhalen over de olifanten in het park, waaronder tragische gevallen van olifanten die landmijnen hebben overleefd. De bezoekers mochten de olifanten aaien en foto’s met hen maken. Opmerkelijk was dat geen van de mahouts, de verzorgers van de olifanten, stokken gebruikte om de olifanten te dwingen.
De lunch die werd geserveerd was volledig vegetarisch, wat voor veel bezoekers een positieve verrassing was.
Het ‘cat kingdom’ was opvallend schattig, en het liet de bezoekers wellicht verlangen naar het adopteren van een van de katten. Op het moment van het bezoek waren er in totaal 70 olifanten in het opvangcentrum, waarvan 2 mannetjes. Het was opmerkelijk dat er slechts ruimte was voor nog 10 extra olifanten, terwijl er helaas nog steeds veel andere slecht beheerde kampen zijn waar deze dieren worden mishandeld.