Op de sportschool en tijdens de danslessen zweette ik niet snel. Nu tijdens CrossFit transpireer ik iets meer, maar nog steeds niet zoveel als ik anderen zie doen. Een medesporter vertelde mij dat dit kan komen door je spiermassa. Hoe meer spier je kweekt, hoe mee je gaat zweten. Dat zocht ik voor jullie uit!

Tijdens het transpireren raken we vocht kwijt via kleine zweetkliertjes op de huid die over het hele huidoppervlakte zitten. Op sommige plekken zitten er meer, zoals oksels, handen en voeten. Het vocht komt op de huid terecht en verdampt en zo koelt je lichaam af. En daarom zweten we dus.

Soms sta je wel eens in de sportschool en zie je iemand overmatig zweten. Bij een draai raken de druppels de vloer. Maar hoe kan het dat de een meer zweet dan de ander? Dat kan aan een heleboel dingen liggen, zoals aanleg, stress, koorts of lichamelijke afwijkingen.

Mannen zweten meer dan vrouwen. Bij mij en mijn vriend is dit heel duidelijk. Dit komt voornamelijk door de lichaamsbouw van mannen: groter en dus meer lichaamsvocht. Als wij zweten zoals zij dat doen, drogen we misschien zelfs uit. Mannen hebben (over het algemeen) ook een grotere spieropbouw. Spieren hebben meer energie nodig om te functioneren. Hoe meer energie je nodig hebt, hoe meer energie je zult verbranden en ja, dus ook zweten. Daar is mijn antwoord dus al! Uit een onderzoek blijkt dat actieve duursporters twintig seconden sneller zweten dan inactieve mensen.

Het is ook zo dat sporters zelfs in rustsituatie meer zweten dan bankhangers. Ons lichaam heeft meer energie (getrainde spieren blijven actiever) en moet dus meer warmte kwijt. Als je denkt dat je kan wennen aan de warmte en minder gaat transpireren door naar een warmer klimaat te verhuizen, kun je het wel vergeten. Mensen in een warmer klimaat zweten juist meer.

Bepaalde voedingsmiddelen zorgen er ook voor dat je meer gaat zweten: gekruid eten, alcohol, pepers, cola en koffie.

Zorg ervoor dat je niet uitdroogt (tijdens het sporten). Genoeg drinken is ontzettend belangrijk. Minimaal 2 liter op een dag is een pré. Drink om de tien minuten tijdens het sporten en niet alleen als je dorst hebt.

Door admin