Iedereen kan een teacher zijn, maar zoals Katiza Satya van Delight Amsterdam in Womens Health zegt: “Het is een roeping, een noodzaak, iets wat je bent, niet wat je doet.” En zo voel ik het ook. Gefrustreerd kijk ik af en toe om me heen en hoor ik wat er in andere lessen gebeurt. Let dus goed op dat je bij een goede docent lessen neemt. Neem jezelf in bescherming.

In India gaf ik privéles en daar kreeg ik te horen dat een vrouw op de vroege ochtend de hoofdstand moest doen. Zij voelde zich hier niet fijn bij en ging even liggen. De docent riep: “Als je het niet probeert, dan leer je het nooit.” Wauw, deze docent is ook de essentie van yoga vergeten…

Een goede yoga docent:

  • Staat zelf niet constant in de pose, maar loopt langs om jou te corrigeren zodat jij blessurevrij yoga kan beoefenen.
  • Ademhaling is een belangrijk onderdeel van de les. Ze weet wanneer de leerlingen moeten in- en uitademen en kennen ademhalingstechnieken.
  • Weet welke variaties er zijn op een asana en weet wanneer ze deze moet gebruiken.
  • Vraagt altijd of er blessures zijn en houd hier rekening mee.
  • Heeft kennis van anatomie en weet dat ieder lichaam anders is.
  • Herkent de sfeer in een les en houd daar rekening mee tijdens de les.
  • Weet dat de Asana klas slechts een onderdeel is van het achtvoudig yogapad en probeert dat in de les uit te dragen naar haar leerlingen.

Een goede yoga docent gaat verder dan alleen het overbrengen van fysieke houdingen; ze belichamen de essentie van yoga als een levensstijl en een filosofie. Ze zetten zich in voor de gezondheid en het welzijn van hun studenten, met aandacht voor individuele behoeften en beperkingen. Ze begrijpen de diepere aspecten van yoga, inclusief ademhaling, anatomie, en de veelzijdigheid van asana’s. Bovendien creëren ze een positieve en ondersteunende omgeving in de les, waarin studenten worden aangemoedigd om zichzelf te ontwikkelen op hun eigen yogapad. Kortom, een goede yoga docent is meer dan een instructeur; ze zijn een inspirerende gids op de reis naar fysieke en spirituele groei. Het is van vitaal belang om zorgvuldig te kiezen waar je yogalessen volgt om de vruchten van deze prachtige discipline volledig te kunnen plukken en jezelf te beschermen tegen een oppervlakkige benadering van yoga.

Door admin